Bookmark and Share


© Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects has won the competition to design a 54,000m2 concert, congress and hotel complex in Malmö, Sweden. The competition, where Snøhetta, Baumschlager Eberle and Daniel Libeskind participated, also included the development of additionally 35,000m2 for housing and commercial use. This is the second competition won by schmidt hammer lassen architects in the southern part of Sweden in 2010.


© Schmidt Hammer Lassen Architects

The new building complex is situated on Universitetsholmen in Malmö. The building consists of a composition of cubic volumes that are mutually twisted and given different sizes to meet the directions and building heights of the surrounding city. The facades are designed with a homogeneous expression to make the composition appear as one architectonic sculpture.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
”The idea is to create a ‘house of the city’ that incorporates the architectonic expressions of Malmö – a building that will contribute to the existing urban life,” said partner at schmidt hammer lassen architects Kim Holst Jensen, and he added, “The context has inspired our choice of materials, colours and the various sizes of the building volumes, yet the building design in itself points to the future.”

The main entrance is found at the northern part of the building, with a classic loggia-motif* facing the plaza in front. From the south you enter the building directly from the promenade that runs along the canal. The different functions in the building are organised like separate elements – as a little city. Here, the lobby becomes the street that runs through the whole ground floor plan and ties everything together.

Like the medieval cities, with curved and narrow streets, organised around plazas and squares, the lobby is designed to form small gathering places and recesses where it is possible to stop, sit and enjoy the view to the canal and the park.

© Schmidt Hammer Lassen Architects

”We have created a building that has a precisely shaped expression towards its surroundings to support the idea of ‘a city in the city’. As a contrast, the part of the building that faces the park and the canal is shaped more openly and organic. It is important for us to keep the ground floor open to the public, and to give the people from the city the possibility to stroll through the building if they are going to a concert, a conference, to the café or just want to make a shortcut,” said associate partner, and head of the Copenhagen office at schmidt hammer lassen architects, Kristian Ahlmark.

© Schmidt Hammer Lassen Architects

From the inside, the three volumes that hold the large symphony hall, the flexible hall and the conference hall, will stand as clearly defined elements. The building shapes appear as a three dimensional composition in laminated wood with warm, red colours.

The new cultural centre becomes an open, expressive and dynamic building that is manifold in both its activities and its architecture. The point of departure for the building design is the modern Scandinavian architectural tradition with the clear functional organisation and the accessible and open ground floor lay-out.

The building becomes the focal point and a landmark for Malmö – a place where the spirit of the city, the diversity and the intimacy is given an architectonic expression.

© Schmidt Hammer Lassen Architects

Facts:
Client: Skanska Sverige AB
Area: Concert, congress and hotel: 54,000m2 / Housing and commercial use: 35,000m2
Competition: 2010, International property development competition
Status: Won, Completion 2010-2014
Landscape architect: SLA
Contractor: Skanska Sverige AB
Other collaborators: Akustikon
 

Our Followers

Speak to us !

Creative Commons License [Valid RSS] [Valid Atom 1.0] DMCA.com ScanVerify.com Trust Seal